Any Kid Can Cook (+ συμβουλές από την εφηβεία μου για αρχάριους!) ⋆ 100 Days of Real Food

8
Any Kid Can Cook (+ συμβουλές από την εφηβεία μου για αρχάριους!) ⋆ 100 Days of Real Food

Μοιράζομαι φωτογραφίες από τα γεύματα που έχουν φτιάξει οι κόρες μου αυτό το καλοκαίρι (σε FB και IG), και πρόσφατα ένιωσα την ανάγκη να διευκρινίσω. Ναι, μερικές από αυτές τις συνταγές μπορεί να φαίνονται λίγο φανταχτερές, αλλά τα παιδιά μου δεν γεννήθηκαν με κανένα ιδιαίτερο μαγειρικό ταλέντο ή γνώση. Απλώς έκαναν πολλή και ΠΟΛΛΗ εξάσκηση… και ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι τα παιδιά σας, ποτέ δεν είναι αργά να μαγειρέψουν τα παιδιά σας.

Σήμερα, λοιπόν, είμαι ενθουσιασμένος να μοιραστώ μερικές συμβουλές (συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικών συμβουλών από την εφηβεία μου) που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Dinners My Teens Cooked on 100 Days of Real Food
Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Ποτέ δεν είναι αργά για να μαγειρέψουν τα παιδιά σας

Πριν μπούμε στις συμβουλές, μια γρήγορη παρατήρηση. Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα παιδί στη ζωή σας που δεν έχει μαγειρέψει ποτέ ένα γεύμα, ούτε καν ένα πιάτο, ούτε καν σας βοήθησε στην κουζίνα (και δεν πειράζει!). Θα μισούσα μια φωτογραφία ενός δείπνου με κέικ καβουριού από το παιδί κάποιου άλλου να σε κάνει να πιστεύεις ότι το παιδί σου δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει αυτό. Γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια!

Τα παιδιά εκεί έξω που φτιάχνουν κέικ με καβούρια δεν γεννήθηκαν γνωρίζοντας τη συνταγή και μπορώ να βεβαιώσω ότι τα παιδιά μου είχαν ΠΟΛΛΑ χρόνια πρακτικής στη μαγειρική (ξεκινώντας από τα πολύ βασικά) για να φτάσουν εδώ που είναι σήμερα (κάνοντάς μας ένα πλήρες δείπνο χωρίς κανέναν ενήλικα στην κουζίνα). Η διδασκαλία τους μπορεί να είναι πολλή δουλειά μερικές φορές, και, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι, μπορεί να δημιουργήσει ένα ΜΕΓΑΛΟ χάος, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο!

Παρεμπιπτόντως, συνεχίζω να χρησιμοποιώ ως παράδειγμά μου τα κέικ με καβούρια, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα αρκετά εύκολο πιάτο που θα μπορούσατε να ρίξετε γρήγορα μαζί με τα παιδιά σας απόψε, αν το θέλετε!

Συμβουλές από εμένα για το ξεκίνημα

Εδώ είναι μερικά πράγματα που έχουμε κάνει, και κάνουμε επί του παρόντος, στο σπίτι μας για να κρατήσουμε τα παιδιά μας να ασχολούνται με την κουζίνα! Όσον αφορά το μαγείρεμα, είναι αλήθεια, η πρακτική κάνει τέλεια. 🙂

 1. Start Small: Helper Tasks
  Εάν το παιδί σας δεν είναι έτοιμο ή δεν είναι αρκετά μεγάλο για να πάρει ένα γεύμα μόνο του, υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ βοηθητικές εργασίες που θα σας βοηθήσουν να βραχεί τα πόδια του στον πάγκο… έτσι θα μάθει! Όταν τα κορίτσια μου ήταν μόλις 18 μηνών, τα έβαλα να στέκονται σε μια καρέκλα, ακριβώς δίπλα μου, ανακατεύοντας το κουρκούτι για τηγανίτες.
Η κόρη μου βοηθούσε στην κουζίνα όταν ήταν ενάμιση έτους στις 100 ημέρες αληθινού φαγητού
Η κόρη μου «βοηθούσε» στην κουζίνα όταν ήταν 1 1/2 ετών.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν…

 • Τρίβω τυρί
 • Πλύνετε τα προϊόντα
 • Ψιλοκόψτε τα τρόφιμα (ξεκινήστε με μαλακά φαγητά και α θαμπό μαχαίρι)
 • Ζυμώνουμε ζύμη
 • Σπάστε αυγά
 • Ξεφλουδίστε τα λαχανικά
 • Μετρήστε τα συστατικά
 • Ανακατέψτε τα ζεστά αντικείμενα σε ένα τηγάνι/κατσαρόλα στην εστία (με στενή επίβλεψη)

Γρήγορη ιστορία: Τις προάλλες, ο 15χρονος φίλος της κόρης μου ήρθε για επίσκεψη όταν ήμουν απασχολημένος να φτιάχνω δείπνο με ωμό κοτόπουλο στα χέρια μου. Η κόρη μου ήταν για λίγο απασχολημένος και η φίλη της στεκόταν εκεί, οπότε της είπα: «Σε πειράζει να ανακατέψεις αυτά τα λαχανικά στο τηγάνι στη σόμπα;» Ήταν σαν, «Ω, εντάξει… έτσι;» ενώ εκείνη κρατούσε πολύ ρομποτικά το τηγάνι και κινούσε αργά το κουτάλι τριγύρω. Ήταν ξεκάθαρα η πρώτη της φορά! Ήμουν κρυφά τόσο ενθουσιασμένος που, λόγω των περιστάσεων, ζήτησα τη βοήθειά της και έζησε την πρώτη εμπειρία μαγειρικής στη σόμπα. Είναι τόσο διασκεδαστικό για τα παιδιά να δοκιμάζουν νέα πράγματα και επίσης χτίζουν αυτοπεποίθηση (όταν πάει καλά)! Της έδωσα μερικές συμβουλές και έκανε εξαιρετική δουλειά κρατώντας τα λαχανικά μου από το να καούν μέχρι να μπορέσω να καθαρίσω τα χέρια μου.

 1. Βάλτε το παιδί σας υπεύθυνο για το δείπνο μία φορά την εβδομάδα
  Από τότε που τα παιδιά μου πήγαιναν στο δημοτικό σχολείο, τα βάλαμε να είναι «υπεύθυνοι για το δείπνο» μια νύχτα την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι διαλέγουν το δείπνο και το φτιάχνουν! Μερικές φορές πρέπει να πω, „Αυτό δεν είναι ένα πλήρες γεύμα, χρειάζεστε ένα λαχανικό“, αλλά αυτό είναι όλο μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Τότε βοηθούσα περισσότερο, αλλά τώρα έχουν μάθει αρκετά για να φτιάχνουν το γεύμα μόνοι τους. Δώρο: Ξέρεις πάντα ότι αυτό θα είναι ένα δείπνο που θα φάνε πραγματικά!
 2. Επιλέξτε: Μαγειρέψτε ή Καθαρίστε (ο καλύτερος νέος κανόνας!)
  Όταν ο κόσμος έκλεισε τον Μάρτιο, είπα στα παιδιά μου ότι κάθε βράδυ είτε πρέπει να μαγειρεύουν, είτε να βοηθούν στο μαγείρεμα ή να καθαρίζουν μετά το δείπνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενθουσιάζονται πολύ με το καθάρισμα, έτσι, στην περίπτωση των παιδιών μου, συχνά επέλεγαν το μαγείρεμα μόνο και μόνο για να ξεφύγουν από την καθαριότητα. Και το αγαπώ! Επειδή, εκτός κι αν είναι το βράδυ τους να είναι υπεύθυνοι (βλ. συμβουλή παραπάνω), συνήθως ετοιμάζομαι για δείπνο και αυτό σημαίνει ότι μπορώ να περάσω αυτόν τον χρόνο μαζί τους! Ακούμε μουσική και μιλάμε ενώ ξεφεύγουμε, και συνήθως τους δίνω τις «διασκεδαστικές δουλειές» ακόμα κι αν μου αρέσουν κι αυτές (χαχα). Αυτή η φορά μαζί είναι ένα από εκείνα τα σπάνια και πολυπόθητα πράγματα που μόνο οι μαμάδες εφήβων μπορούν πραγματικά να καταλάβουν … ακόμα κι αν πρέπει να τις δωροδοκήσω για να το κάνουν, LOL. 🙂

Συμβουλές από το My Teens για αρχάριους μάγειρες!

Συμβουλή από το 13χρονο μου:

Ο καθένας πρέπει να ξεκινήσει από κάπου. Δεν μπορείτε να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε ένα εξαιρετικά περίπλοκο γεύμα αν δεν ξέρετε καν πώς να ψιλοκόψετε ένα κρεμμύδι! Η μεγαλύτερη συμβουλή μου είναι να μην αγχώνεστε για να φτιάξετε ένα σούπερ φανταχτερό πιάτο. Ξεκινήστε από μικρά και μάθετε πρώτα τα βασικά της μαγειρικής.

Εκπλήσσομαι συνέχεια όταν οι φίλοι μου δεν ξέρουν πώς να κάνουν πράγματα στην κουζίνα όταν είναι δεύτερη φύση για μένα, επειδή μαγειρεύω από μικρό παιδί. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε κάτι νέο και δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας στην πρώτη σας προσπάθεια. Η μαγειρική είναι μια δεξιότητα πάνω στην οποία χτίζεις, μαθαίνω συνεχώς νέες τεχνικές και κόλπα! Ακόμη και οι καλύτεροι από τους καλύτερους μπορούν να μάθουν κάτι νέο.

Το πιο σημαντικό, μην χάνεις την πίστη σου στον εαυτό σου! Το έχεις αυτό!!!

Εδώ είναι οι συμβουλές μου:

 1. Ξεκινήστε από μικρό
 2. Μάθετε τα βασικά
 3. Δείτε μια συνταγή πριν τη φτιάξετε
 4. Ακολουθήστε τη συνταγή
 5. Μην αποθαρρυνθείτε αν τα μπερδέψετε
 6. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να κάνετε κάτι, αναζητήστε το στο Google
 7. Μάθετε σωστή τεχνική, οι κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται
 8. Μην τα παρατάς!

Συμβουλή από το 15χρονο μου:

Κόρη που παρουσιάζει το πιάτο της με σπιτικά tacos.
 1. Διαβάστε τη συνταγή πριν τη φτιάξετε. Τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:
  • Έχω όλα τα συστατικά;
  • Πρέπει να έχω κάτι μαγειρεμένο εκ των προτέρων (όπως κοτόπουλο αν πρόκειται να φτιάξετε σαλάτα κοτόπουλου);
  • Πρέπει να μαρινάρω το κρέας ή να αφήσω κάτι να φουσκώσει πριν ξεκινήσω;
  • Πρέπει να το αφήσω να δέσει σαν cheesecake ή μους σοκολάτας; Ένας καλός δείκτης είναι αν η συνταγή λέει κάτι σαν, „ενεργός χρόνος-15 λεπτά, καθορισμένος χρόνος-2 ώρες“.
 2. Εμπιστευτείτε τη συνταγή και τις οδηγίες της Google που δεν καταλαβαίνετε.
  Μην κατακλύζετε τον εαυτό σας με την ιδέα να μαγειρέψετε για πρώτη φορά, απλώς διαβάστε τις οδηγίες και ακολουθήστε τις. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να κάνετε για να φαίνεται το φαγητό όπως φαίνεται στην εικόνα!
  Επίσης, δεν μπορείς να ακολουθήσεις τη συνταγή αν δεν ξέρεις τι σημαίνει κάτι. Για παράδειγμα, εάν ψήνετε μπισκότα για πρώτη φορά και η συνταγή σας καθοδηγεί να «διπλώσετε τα κομματάκια σοκολάτας στο κουρκούτι» ή «να χτυπήσετε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν», μην το αγνοήσετε και μην κάνετε την καλύτερη εικασία. Το YouTube είναι φίλος σου. Google για ό,τι δεν είστε σίγουροι και πληκτρολογήστε κάτι όπως „παράδειγμα σεφ“ ή „μαγειρική ικανότητα“ για να βεβαιωθείτε ότι τα αποτελέσματά σας είναι σε καλό δρόμο.
 3. Τοποθετήστε τα προετοιμασμένα συστατικά σας πριν ξεκινήσετε.
  Εάν μια συνταγή απαιτεί δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, τότε ψιλοκόψτε το, βάλτε το σε ένα μικρό μπολ και τοποθετήστε το στον πάγκο. Μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα βρώμικα πιάτα με αυτόν τον τρόπο, αλλά αν είστε νέος στη μαγειρική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε ελάχιστα λάθη. Μερικές φορές οι συνταγές απαιτούν να προστεθούν πράγματα σε μια σάλτσα ταχείας φωτιάς … όπως, προσθέστε τζίντζερ και μετά 30 δευτερόλεπτα αργότερα προσθέστε μια κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας. Μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με τη χρήση των μεζούρων ακόμα, να αργήσετε πολύ και να κάψετε το τζίντζερ σας! Μερικές φορές μαγειρεύω με αυτόν τον τρόπο εάν η συνταγή είναι περίπλοκη και απαιτεί πολλά υλικά, όπως Stir Fry ή μια ιαπωνική σούπα. Στη Γαλλία, το αποκαλούν „mise en place“.
 4. Δώστε στον εαυτό σας επιπλέον χρόνο.
  Ο φίλος μου είναι πολύ νέος στη μαγειρική και λέει ότι μερικές φορές μπορεί να του πάρει μια ώρα ή και περισσότερο για μια συνταγή 15 λεπτών, επειδή ανησυχεί τόσο πολύ μήπως μπλέξει κάτι και τα κάνει όλα σωστά. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό για ανθρώπους που είναι νέοι στη μαγειρική, και θα πρέπει να το περιμένετε επίσης. Είναι πολύ καλύτερο να αφιερώσετε την επιπλέον ώρα για να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σωστά παρά να βιάζεστε με άγχος για να καλύψετε τον προβλεπόμενο χρόνο και να ανακατεύετε το φαγητό και να πρέπει να το πετάξετε. Μην φοβάστε να το κάνετε αργά.
 5. Διαβάστε προσεκτικά τη συνταγή και σκεφτείτε να ξαναγράψετε τις οδηγίες.
  Ξαναδιαβάστε τις οδηγίες μερικές φορές πριν ξεκινήσετε. Εάν υπάρχει μια μεγάλη παράγραφος που εξηγεί τη σειρά με την οποία πρέπει να προσθέσετε υλικά στο τηγάνι, ίσως σημειώστε την και την ώρα που θα το κάνετε σε μια κολλώδη σημείωση για να σας βοηθήσει να θυμάστε. Αυτό κάνω μερικές φορές.
 6. Κατανοήστε τα συστατικά σας.
  Θέλετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν μπερδεύετε τα συστατικά. Για παράδειγμα, ο κόλιανδρος και ο μαϊντανός φαίνονται σχεδόν πανομοιότυποι, αλλά έχουν διαφορετική γεύση και γενικά χρησιμοποιούνται για διαφορετικά πράγματα (ο τρόπος για να τα ξεχωρίσετε είναι ότι τα φύλλα του μαϊντανού είναι μυτερά ενώ τα φύλλα του κόλιανδρου είναι πιο στρογγυλεμένα). Έχουμε ένα παλιότερο βιβλίο που ονομάζεται „Συντροφιά Food Lovers” που σας μαθαίνει για τα συστατικά σας, πού να τα βρείτε, πώς να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμα και πώς να τα αποθηκεύσετε αφού τα μαγειρέψετε. Μπορείτε επίσης να Google αυτές τις πληροφορίες. Ένα άλλο παράδειγμα είναι πώς το μπέικιν πάουντερ και η μαγειρική σόδα ξεκινούν με την ίδια λέξη και μοιάζουν. Εάν κατά λάθος αλλάξετε τα δύο και χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ ή όλη τη μαγειρική σόδα, το πιάτο σας θα έχει μια σκληρή ανεπιθύμητη γεύση, καθώς το μπέικιν πάουντερ είναι πολύ πιο ήπιο από τη μαγειρική σόδα. Οπότε, πάλι, πάρτε το χρόνο σας και μην βιάζεστε!
 7. Μην ανησυχείτε για μικρά λάθη κατά το μαγείρεμα, αν και το ψήσιμο πρέπει να είναι πιο ακριβές.
  Γενικά, είναι εντάξει να μπερδεύετε λίγο όταν μαγειρεύετε πράγματα, για παράδειγμα το πολύ πιπέρι θα αυξήσει απλώς το μπαχαρικό και δεν θα κάνει το πιάτο ωμό ή επικίνδυνο. Όταν ψήνετε, πρέπει να είναι πιο ακριβές. Το ψήσιμο μοιάζει περισσότερο με μια χημική εξίσωση, με άνοδο και τις αναλογίες των συστατικών. Μια καλή συμβουλή για αυτό είναι να αφαιρέσετε την περίσσεια από το στεγνό μεζούρα σας με ένα μαχαίρι, ώστε να είναι τελείως επίπεδο στην κορυφή. Τα ξηρά μεζούρα συνήθως μοιάζουν με κύλινδρο, ενώ τα υγρά μεζούρα τείνουν να είναι γυάλινα ή διαφανή και μοιάζουν περισσότερο με κανάτα με στόμιο. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε τα στεγνά κύπελλα για στεγνά πράγματα όπως το αλεύρι και τα υγρά κύπελλα για υγρά πράγματα όπως το γάλα. Αν και οι όγκοι είναι οι ίδιοι, μπορεί να κάνει τη μέτρησή σας πιο ακριβή.

Ελπίζω να βοηθάει! Καλή τύχη και μην φοβάστε ποτέ να δοκιμάσετε κάτι νέο. Δεν μπορείς να πετύχεις αν δεν προσπαθήσεις.

Συνταγές που μαγείρεψαν τα παιδιά μου αυτό το καλοκαίρι

Μου αρέσει να διαβάζω όλες αυτές τις συμβουλές από τα κορίτσια μου, δεν ξέρω πάντα τι συμβαίνει στο κεφάλι τους, οπότε είναι διασκεδαστικό να ρίξω μια ματιά. 🙂 Τώρα, όσον αφορά όλα αυτά τα καλούδια που έφτιαξαν στο κολάζ, θα μοιραστώ αυτό που απεικονίζεται. Αυτό είναι κατά σειρά ξεκινώντας από την επάνω/αριστερή γωνία.

Κολάζ από δείπνα δύο εφήβων που μαγειρεύονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δεν έχω συνδέσμους για όλα τα πράγματα που έχουν φτιάξει τα παιδιά μου επειδή οι συνταγές προέρχονται από παντού… βιβλία μαγειρικής (μερικές φορές δικά μου!), περιοδικά, ιστολόγια κ.λπ. Είτε τα διαλέγουν είτε βλέπουν κάτι που έχω τραβήξει βγαίνουν από ένα περιοδικό και λένε ότι θέλουν να το φτιάξουν μόνοι τους (γιατί θυμηθείτε, προτιμούν να το κάνουν αυτό παρά να καθαρίσουν—δείτε την παραπάνω συμβουλή!). 🙂

Ελπίζω να νιώσετε έμπνευση για να πάρετε τα παιδιά σας στην κουζίνα. Μοιραστείτε πώς έχετε ήδη ασχοληθεί με τα μικρά σας (ή σχεδιάζετε να τα εμπλακείτε) στα παρακάτω σχόλια!

Schreibe einen Kommentar